TOP_N

APPENDIX L  
 

Het Woord

Boek blz. 253 t/m 255

<<<<<<<    MENU APPENDIX    >>>>>>>

 
 

Het Woord

 

Te bestuderen teksten:

0

De Bijbel is Gods Woord, maar betekent dat nu ook, dat we ons zonder meer elke belofte uit de Bijbel kunnen toe-eigenen? Kan elke belofte zonder onderscheid toegepast worden op de eigen situatie? Zo wordt het vaak wel gesteld en dat heeft dan ook vaak tot grote teleurstellingen geleid. Men meent dan niet voldoende geloof te hebben, omdat Gods Woord in hun leven niet ‘waargemaakt’ wordt. De uitdrukking: ’Er staat geschreven’, is in deze gedachtegang doorslaggevend.

   
 

Om tot een duidelijker verstaan te komen van Gods bedoelingen in de omgang met Zijn Woord, willen we eens kijken naar twee verschillende betekenissen van het Grieks voor het Woord, zoals dat in de Bijbel wordt gebruikt.

   
 
 

Logos en rhaema

 

Te bestuderen teksten:

0

Hoewel deze woorden ook wel door elkaar heen gebruikt worden, vinden we in de meeste gevallen een onderscheid in het gebruik, dat ons op weg kan helpen.

   
 
 

Logos

 

Te bestuderen teksten:

0

Logos is het meest gebruikt en we herkennen hierin het woord logika. Gods Woord is een logisch verband, waarin het geheel van Gods gedachten over het leven, over verleden, heden en toekomst zijn neergelegd. De Bijbel is Gods LOGOS, een logisch en machtig plan van God.

   
 

Jezus wordt het vleesgeworden Woord, de LOGOS, genaamd. Het Woord kwam in Hem tot vervulling.

   
 

Een deel van Gods plan is reeds vervuld, een deel wordt in onze tijd vervuld, terwijl een deel in de toekomst zal worden vervuld; alles langs de lijnen van Gods plan in een goddelijke en logische orde.

   
 

We kunnen dan ook niet lukraak met het Woord omgaan, omdat dat alleen maar op teleurstelling kan uitlopen.

   
 

Er is LOGOS voor het Oude Testament. Vele wetten en instellingen, die inmiddels vervuld zijn, zijn niet meer toepasbaar op de Gemeente. We denken aan de strikte sabbatswetten en de vele wetten voor cultuur en samenleving van het volk Israël.

   
 

Maar ook in het Nieuwe Testament is er LOGOS, dat wijst op bepaalde gebeurtenissen, die hebben plaatsgevonden of op hun tijd zullen worden vervuld.

   
 

Er zijn verschillende manieren waarop met de Bijbel wordt omgegaan. De Bijbel wordt bij de één uitsluitend gezien als LOGOS, waarbij niet wordt uitgegaan van enige persoonlijke toepassing of ervaring. Bij de ander wordt elk woord en elke tekst omgezet en gericht naar de persoonlijke toepassing in het eigen leven. Waar ligt de waarheid?

   
 
 

Rhaema

 

Te bestuderen teksten:

0

Rhaema wordt het meest gebruikt voor woorden, die wanneer ze zijn uitgesproken, direct of binnen afzienbare tijd worden vervuld.

   
 

Profetie dus ‘op korte termijn’. We noemen enkele voorbeelden:

   
 

Jezus sprak tijdens Zijn leven op aarde profetieën uit, die al spoedig werden vervuld.

   
 

Hij sprak over Zijn sterven.

 

Marc. 9:32

0

Hij kondigde de verloochening van Petrus aan.

 

Matth. 26:75; Marc. 14:26-31

 

De oude Simeon ontving een persoonlijke profetie over het tijdstip van zijn sterven.

   
 

'Laat nu Uw dienstknecht maar heengaan naar Uw woord (rhaema)'.

 

Luc. 2:29

 

Gabriël sprak tot Maria:

   
 

'Geen woord (rhaema) dat van God komt, zal krachteloos wezen'.

 

Luc. 1:37

 

waarop Maria antwoordde:

   
 

'Mij geschiede naar Uw Woord  (rhaema)'.

 

Luc. 1:38

 

Met andere woorden: ’Heer, vervul Uw rhaema aan mij’. Zij begreep, dat deze woorden in haar zouden worden vervuld en zij opende zich daarvoor.

   
 

In de geschiedenis van de wonderbare visvangst, zegt Petrus:

   
 

'Op Uw woord (rhaema) zal ik de netten uitzetten'.

 

Luc. 5:5

 

Er op ingaande, ontving hij een geweldige zegen.
Een andere keer wandelde hij met zo’n rhaema op het water!

 

Matth. 14:22-33

 

De hele LOGOS van God kan in ons leven niet allemaal vervuld worden, maar voor elk van ons is wel een persoonlijk deel, dat de Heer in ons leven wil uitwerken.

   
 

Om te verstaan wat Gods rhaema is voor ons leven, dienen we in contact te staan met God. Door persoonlijke omgang met de Heer en in de gemeente door de bedieningen heen, maakt de Heer Zijn Woord bekend.

 

Rom. 10:17

 

Paulus leert ons, dat het geloof uit het gehoor is van Gods Woord. Het geloof wordt dus ingeschakeld om het rhaema in vervulling te doen gaan.

   

Wat God ons wil leren is dat er leiding van de Geest nodig is om te onderscheiden wat logos en rhaema is.

 

Rom. 6:5-14

 

De hele Bijbel is Gods LOGOS. Het is alleen Gods Geest, die de logos tot rhaema kan maken, waarbij Hij het geloof mede inschakelt.
Hierbij wil ik echter één opmerking maken, die voor mijn gevoel heel essentieel is:
Geloof dat God wil honoreren, is geloof dat gebaseerd is op het kruis.

   
 

Het geloof voor bepaalde zegeningen en vervulling van Gods beloften heeft wel eens de neiging om de boodschap van het kruis te negeren. Ik geloof echter, dat het Gods verlangen en principe is, om net zoveel opstandingskracht in ons leven te manifesteren als dat Hij gelegenheid krijgt om de kracht van het kruis in ons leven te realiseren.